Dijital Dünya; mobilde ve masaüstünde yaşantımızın her noktasına nüfus etmiş durumda. 90'ların ortasına kadar; bir ürün veya hizmet almak yahut satmak için gazetelere veya haftalık dergilere ilan vermek ve incelemek gerekirdi, şimdilerde ise tüm bu işlemler artık internet ilan siteleri ile kolayca gerçekleştirilebiliyor.
Bir ilan sitesi kurmak için iyi bir yazılıma ihtiyacınız var ve elbette bir ilan sitesi yapmak için projenizi hazırlayarak konseptinizi de belirlemelisiniz.
İlan reklamcılığının kökeni, geniş kitlelere ulaşmak için ihtiyaçlarımızı ve hizmetlerimizi yayınladığımız basılı reklamlara dayanmaktadır. Bununla birlikte, dijital dünyadaki ücretsiz ilan ve reklam siteleri, kullanım avantajı ve geniş kitlelere ulaşma kapasitesi ile daha popüler hale gelmiştir.
Gazete reklamlarının en ciddi dezavantajı, içerik ve metinlerin sınırlı alanda sunulmalarıdır. Reklam verenler, kelimelere veya satır sayısına göre ödeme yaptığından, hem sınırlı bir yere sahip olup hem de az içerik için çok ücret ödeyebilirler. İlan sitelerinde ise durum neredeyse tam tersidir.
İlan sitesi açmak isteyen girişimciler belirledikleri bütçelere göre e-ticaret modellemeleri kullanabilirler. İlan sitesi; tüketici ve alıcı tarafından kolayca ilan bırakılabilir ve kolay kullanıma sahip özellikte olmalıdır.
İlan siteleri; aradığınız bir ürün veya hizmeti kolayca bulmanızı sağlayan dijital bir pazeryeridir. İlan sitesi açmak isteyen sizlerse bu pazaryerinin sahibi olursunuz.
İş arıyorsanız, işveren ve iş arayanların toplanma noktası bir ilan sitesini inceleyebilir ve yapacağınız basit bir iki tıklama ile aradığınız türde ilanları bulabilirsiniz. Eğer bir otomobil arıyorsanız, ilgili ilanların olduğu sayfalara girip detayları inceleyebilirsiniz.
Kavramı daha da oturtmak için bir parantez açalım; mahalle aralarındaki günlük pazarlarda bir tahta fiyatı 2021 itibariyle 80 TL civarındaydı. Pazaryeri sahibi ifadesini kullanmamızın sebebi pazarın tümüyle sahibi olduğunuza işaret ve isteyene ücretsiz veya belli ücretlerle yer sağlayabiliyor oluşunuz.
Misal; pazarın başındaki en güzel ve en sık ziyaret edilen yere nispetle bu internet siteleri de web sitelerindeki belli alanları yüksek fiyatlarla satışa sunabilir. Kiralama ifadesini kullanmak daha doğru olacak.
Hepsiburada.com, Trendyol.com ve N11.com tanınmış pazaryerlerine birer örnektir. Elbette kendi ürünlerini de satabilirler ancak genel kar aracılık ve komisyonlar üzerinden gelmektedir. Bir Hepsiburada.com olamasanız da orta ölçekli bir ilan sitesi yaparak para kazanabilirsiniz.
Milyonlarca dolar bütçeye yahut desteğe sahip olamayacağınız düşünüldüğünde NİŞ yani nispeten bakir bir alan bulmak isabetli bir ilk adım olacaktır. Hedef kitlenizi ve coğrafyayı daraltmayı deneyebilirsiniz.
Yazılımı mümkün olduğunca özel yaptırmaya çalışın, hazır alt yapılardan kaçının örneğin wordpress opencart vb. gibi alt yapılar uzun vade de finansal açıdan sizin için her zaman bir eksi olacaktır.
Yazılımın sık güncellenmesine dikkat edin, google sık güncellenen siteleri sever.
Webim Go yazılımları her ay düzenli olarak güncellenmektedir.
Tüm süreç boyunca sorunsuz destek alabileceğiniz firmalarla çalışmanızı öneririz.